K pochabému návrhu Róberta Fica na platenie za štúdium – tlieskali mu všetci

Keď návrh prednášal, tlieskali mu všetci prítomní delegáti a kandidáti za poslancov za Smer. Čo z toho vyplýva? Že chyba nie je len vo Ficovi, ale aj v jeho strane. Minimálna obrana je nevoliť ich ani rodičmi, ani študentmi.

Aby sme absurdnosť návrhu pochopili, poďme sa na to pozrieť z ďalšieho hľadiska. V Českej republike na zdravotníckych fakultách študuje niekoľko stovák študentov zo Slovenska. Za štúdium N E P L A T I A . Napriek tomu je to pre Českú republiku výhodné. Asi dvesto z nich sa ich vracia domov. Ostatní ostávajú v Českej republike. Čo možno očakávať? Zvýši sa záujem o štúdium medicíny v Českej republike. Kto prerobí? Slovenská republika. Mimochodom nikto nevysvetlí, prečo je štúdium na Slovensku spoplatňované.

Okrem Čiech časť študentov študuje aj v Rakúsku, Nemecku a inde po svete. Aj tam zostanú, čo sa stáva. Prečo by mali platiť 55 tisíc € na Slovensku? Bude výhodnejšie študovať v zahraničí. Ak už majú platiť, tak platia za štúdium. A kde študujú, tam aj zostanú slobodní. Prečo by mali študovať na Slovensku popletení Ficovými dvanásťročnými vládnymi chybami a totálnou neschopnosťou.

To je len časť problému. A čo zdravotné sestry? Prečo utekajú z nemocníc? Prečo o svoje postavenie musia bojovať cez súdy, na uliciach aj so svojimi zamestnávateľmi? Nie je jednoduchšie byť opatrovateľkou v zahraničí, ako doma zle zarábajucou sestrou s prácou na 24 hodinový úväzok? Nie trestať, ale oceňovať by sme ich mali!

Ficko ako obvykle nedomýšľa, že študent počas štúdia nemá vlastný príjem . Občas brigády. Ak nastúpi do práce, niekoľko rokov čaká na atestáciu. V zdravotníctve sú ženy, ktoré si práve v tom čase zakladajú rodiny a idú na materské. Ich atestácia sa odkladá . A tak z vysokoškolsky vzdelaných odborníkov sa stávajú skoro sociálne prípady. Potrebujú založiť rodinu, potrebujú niekde bývať, potrebujú minimálne technické pomôcky na vybavenosť bežného života. A prečo by sme ich preto nezaťažili ešte aj 55 tisícami €, ktoré nemajú kedy ani z čoho vyplatiť?

Poznám v Smere aj slušných ľudí. Ale pre davový efekt sú ticho. Naviac šéfko by ich strhol z kandidátky. A tak vidím dve etapy. V prvej riešiť zdravotníctvo a v druhej liečiť toho, kto takéto idiotské návrhy predkladá. Pomôžte mu nech sa netrápi a nevoľte ho v záujme sebaobrany!